SCHLAGERFAKTA

klicka på låttitlarna nedan nedan för att läsa mer)

MELODI

ARTIST

ÅR

PLATS

PLAC.

Jag Måste Kyssa Dig

Nanne

2007

Nyköping (2:a chansen)

4

Håll Om Mej

Nanne

2005

Stockholm

2

Evig Kärlek

Nanne

2003

Luleå

5

Men

Nanne

2001

London, England

4

Avundsjuk

Nanne

1998

Malmö

4

Den Vilda

One More Time

1996

Stockholm, (Oslo, Norge)

1(3)

Det Vackraste

Cecilia Vennersten

1995

Malmö

2

Vad Som Än Händer

Maria Rådsten

1992

Stockholm

3

Ingenting Går Som Man Vill

Therése Löf

1992

Stockholm

6

Alexandra

Sound Of Music

1987

Göteborg, Lisebergshallen

4

Eldorado

Sound Of Music

1986

Stockholm, Cirkus

4

ÖVRIGT:

2002: ENVIOUS
1999: DIGGILOO
2001: SVARTA ÄNKAN
2001: ETT VACKERT PAR
2002: DEN STORA SCHLAGERFESTEN 2002

1986:
TITEL: ELDORADO

Första gången Nanne medverkade i Melodifestivalen var den 22 mars 1986, med gruppen Sound Of Music och deras egna låt "Eldorado". En kul melodifestival med många klassiska låtar och framträdanden och även en udda festival på flera sätt. Ingen orkester, utan allt framfördes singback, d.v.s förinspelad musik. T.o.m körerna var förinspelade så det fanns inte ens någon huskör. Dessutom spelades det in videos till samtliga bidrag och enbart de 5 melodier som gick vidare till final fick sedan uppträda på plats, vilket innebar att hälften av artisterna medverkade under repetitionerna men fick sen aldrig stå på scenen och sjunga sina låtar under tv-sändningen.
Först visades samtligas videos och därefter röstade juryn fram 5 finalister. De som gick vidare var Lena Philipsson (Kärleken Är Evig), Style (Dover Calais), Anna Book (Abc), Lasse Holm & Monika Thörnell (Är Det Det Här Du Kallar Kärlek) och Sound Of Music med "Eldorado". Bland årets kompositörer o textförfattare fanns bl.a Per Gessle och Kee Marcello.
Lasse Holm & Monica Thörnell vann med "E' De' Det Här Du Kallar Kärlek?" och de kom på en 5:e plats i Norge, Bergen i den internationella tävlingen.

MUSIK & TEXT: Peter Grönvall/Angelique Widengren/Nanne Grönvall
TITEL: Eldorado
PLACERING: 4
PLATS & TIDPUNKT: Cirkus, Stockholm den 22:a mars 1986
PÅ SCENEN: Sound Of Music
HÅR: Micael Bindefeld

NANNE BERÄTTAR: Första melodifestivalen! Vansinnigt pirrigt men spännande! Jag födde min förstfödda son, Robin, mindre än 4 veckor innan melodifestivalen och när vi spelade in videon var jag höggravid, så de filmade bara i halvfigur. Varför förstod jag aldrig riktigt - jag var ju superstolt över min stora mage och tyckte att den var den vackraste kulan i världen! :-)
Videon utformades i alla fall så att vi stod bakom ett akvarium med guldfiskar i, som simmade framför våra ansikten där vi stod och sjöng med guldkläder på oss! Dessutom klipptes var fjärde bild bort för att ge ett "hackigare", visuellt intryck. Det gjordes många roliga videos med höga ambitionsnivåer, trots minimala budgetar, men en video som i dag är kult är Git Perssons (blev sedermera sångerska i dansbandet Kellys), där hon sitter i sängen kramandes en nalle och sjunger; "Du Förför Mig, du förgör mig…" och i bild kliver Jan Guillou in - som VAMPYR!!!! Jag blir lika lyrisk varje gång jag ser det. Den får helt enkelt aldrig glömmas bort! Jan Guillou har all min respekt efter detta! Hell Janne, hell! :-)
För övrigt såg vi alla artister ut som om vi hade stoppat fingrarna i kontakten - ALLA (utom Lasse Holm och Lennart Swahn) hade tufsigt, uppåtspretande hår. Det måste ha gått åt kilovis med hårgelé och spray det året. Hårfrisör och stylist för både oss, Style och flera andra var Micael Bindefeld!

1987:
TITEL: ALEXANDRA

Det här var andra gången Sound Of Music deltog i Melodifestivalen. Lotta Engberg vann med "Fyra Bugg Och En Coca Cola" och Arja Saijonmaa kom tvåa, bara en poäng efter, med "Högt Över Havet". Lena Philipsson framförde "Dansa I Neon" och Anna Book klev upp på scenen med efterverkningar av halsont och influensa och sjöng "Det Finns En Morgondag". Inte nog med att hon var sjuk, någonting hände som gjorde att Anna och orkestern kom i otakt, vilket naturligtvis påverkade framförandet ännu mer. Style (Hand I Hand) och Robert Wells (Sommarnatt) medverkade också. Föga anade man väl då att de och Peter&Nanne skulle medverka i samma festival även 2003. Lotta Engberg kom 12:a i Belgien med "Boogaloo" som den sedermera döptes om till.

MUSIK & TEXT: Peter Grönvall/Angelique Widengren/Nanne Grönvall
TITEL: Alexandra
PLACERING: 4
PLATS & TIDPUNKT: Lisebergshallen, Göteborg den 21:a februari 1987
PÅ SCENEN: Sound Of Music

NANNE BERÄTTAR: "In på scenen kommer en pudel och en afghanhund" beskrev en journalist vårat framträdande och jag kunde ju inte göra annat än att skrattande förstå vad han menade. Angeliqués och mitt hår var ju konstant så yvigt touperade och uppsprayade att det var rena turen om våra ansikten syntes bland allt hårspret. Jag hade helsvart på mig och Angeliqué hade helvitt (skinnbyxor och tröjor med enorma axelvaddar) och till finalomgången bytte vi kläder med varandra. Jätte fyndigt tyckte vi, men i ärlighetens namn var det nog få som märkte det, förutom de mest hängivna detaljobservanterna.

1991:
TITEL: VAD SOM ÄN HÄNDER

Peter och Nanne skickade in tre låtar till Melodifestivals-uttagningen detta år och fick med två av dem; "Vad Som Än Händer" som Maria Rådsten framförde och "Ingenting Går Som Man Vill". Maria kom 3:a, efter Christer Björkman som vann med "I morgon Är En Annan Dag" och Lizette & Bizazz som kom 2:a med "Som Om Himlen Brann". Andra deltagande artister var bl.a Py Bäckman med "Långt Härifrån" och Kicki Danielsson med "En Enda Gång".

MUSIK & TEXT: Peter Grönvall / Nanne Grönvall / Ulf Söderberg
TITEL: Vad Som Än Händer
PLACERING: 3
PLATS & TIDPUNKT: Cirkus, Stockholm den 14:e mars 1992.
PÅ SCENEN: Maria Rådsten med egen 3-mannakör (Karin Risberg, Louise Ludwigsson & Pälle Åkerström)
STYLING & HÅR: Peter Wennberg
MAKE-UP : Kia Wennberg

NANNE BERÄTTAR: Wow! Det kändes toppen att få med två låtar samma år! Eftersom jag var höggravid (Felix föddes 3 veckor efter melodifestivalen) tyckte vi att det var bättre att Maria och Therése framförde låtarna som solo-artister. Då Peter och jag hade varit med i melodifestivalen tidigare kändes det dessutom som ett bra tillfälle för tjejerna att göra något själva och få profilera sig som solo-artister för tv-publiken, innan vi sparkade igång One More Time.

1991:
TITEL: INGENTING GÅR SOM MAN VILL

En låt om tågluffning, som inte gick vidare till final, utan hamnade på en delad 6:e plats med de andra fyra låtarna som inte heller kvalificerade sig. (ÖVRIGT: Se ovan; "1991 - Vad Som Än Händer")

MUSIK & TEXT: Peter Grönvall / Nanne Grönvall
TITEL: Ingenting Går Som Man Vill
PLACERING: 6
PLATS & TIDPUNKT: Cirkus, Stockholm den 14:e mars 1992
PÅ SCENEN: Therése Löf med 2 dansare (varav den ena var Dede Lopez)
STYLING & HÅR: Peter Wennberg
MAKE-UP: Kia Wennberg

NANNE BERÄTTAR: Therése hade Dede Lopez och en dansare till bakom sig, som bägge vanligtvis var dansare åt Dr. Alban. När han fick veta att de skulle ställa upp o dansa i Melodifestivalen fick de ett ultimatum; "ställ inte upp i festivalen, för då får ni sparken". Tjejerna backade inte utan genomförde det de åtagit sig. Strongt av dem - "moget" och fördomsfritt av Alban!…

1995:
TITEL: DET VACKRASTE

Det här var första året som SVT valde att bjuda in fem kompositörer eller låtskrivarteam, baserat på de som hade haft med flest bidrag i de svenska finalerna 1984-94. De fem inbjudna var: Lasse Holm, Stephan Berg, Mikeal Wendt/Christer Lundh, Bobby Ljunggren/Håkan Almqvist och Peter/Nanne. Deras bidrag blev "Det Vackraste", men eftersom One More Time fortfarande hade mycket promotion att göra utomlands för sitt andra album, valde de att inte framföra bidraget själva. Dessutom tyckte de att det skulle bli roligt att för första gången få producera en utomstående artist, istället för bara sina egna produktioner som tidigare. Valet föll på Cecilia Vennersten, som Nanne sett som Mariah Carey i Sikta Mot Stjärnorna. Varken skivbolaget, som skulle ge ut skivan eller musikförlaget, trodde på låten och de rådde Peter och Nanne att skriva en annan låt till melodifestivalen, men Peter var orubblig i sin tro på "Det Vackraste". Det blev en andra plats, bara 3 poäng efter Jan Johansens "Se På Mig". Andra medverkande artister det året var bl.a Arvingarna med "Bo Diddley" och Nick Borgen med "Joanna".
"Det Vackraste" sålde platina i både Sverige och Norge, fick en grammis för årets låt - enda gången hittils som en schlagerlåt har fått en grammis i den kategorin och den har även översatts till engelska och belgiska.

MUSIK/TEXT: Peter Grönvall, Nanne Grönvall, Maria Rådsten
TITEL: Det Vackraste
PLACERING: 2
PLATS & TIDPUNKT: Malmö Musikteater, Malmö den 24:e februari 1995
PÅ SCENEN: Cecilia Vennersten och "huskören"
STYLING: Peter Wennberg
HÅR: Peter Wennberg
MAKE-UP: Kia Wennberg

NANNE BERÄTTAR: Det var oerhört spännande att sitta brevid som kompositör och inte stå på scenen som artist. Vi trodde nog allihopa i One More Time att det skulle kännas ganska lugnt att enbart medverka som låtskrivare, men ack vad vi bedrog oss. Det var MINST lika nojigt att sitta brevid och inte kunna göra NÅNTING, förutom att hålla tummarna - vilket vi gjorde - krampaktigt!!!

1996:
TITEL: "DEN VILDA"

Även det här året blev fem kompositörer inbjudna att lämna in ett varsitt bidrag. De inbjudna var Lasse Holm, Torgny Söderberg, Rose-Marie Stråhle, trion Tim Norell/Ola Håkansson/Alexander Bard och Peter&Nanne. Den här gången baserades kompositörs-inbjudnings-valet på vilka 5 svenska upphovsmän som hade spelats mest i radio och tv det senaste året. Andra deltagande artister var bl.a Andreas Lundstedt (numera Alcazar) som framförde "Driver Dagg Faller Regn", Lotta Engberg med "Juliette Och Jonathan" och Henrik Åberg med "Du Är Alltid En Del Utav Mig". Det här året vann One More Time och det överlägset; De fick sammanlagt 71 poäng och tvåan, Andreas Lundstedt 48 poäng och trean, Lotta Engberg 45. I Oslo kom "Den Vilda" på en tredjeplats efter Irland ("The Voice") som vann och Norge (Elisabeth Andreassen med "I Evighet") som kom tvåa. Den blev också nominerad till "Årets Låt 1996".

MUSIK & TEXT: Peter Grönvall / Nanne Grönvall
TITEL: Den Vilda
PLACERING: 1
PLATS & TIDPUNKT: Victoriahallen, Stockholm den 24:e februari 1996
PÅ SCENEN: One More Time och 3 av killarna från vokalgruppen Voice Boys
(Thomas Bergqvist, Magnus Bengtsson och Joachim Dominique)
STYLING: Peter Wennberg
KLÄDER: Lars-Åke Wilhelmsson
HÅR: Peter Wennberg
MAKE-UP : Kia Wennberg

NANNE BERÄTTAR: Det här var en fantastisk upplevelse, men som vanligt var jag fruktansvärt nervös. Det var en av anledningarna till att jag bar en lång kappa på scenen; Då ovetandes om min giftstruma, visste jag bara att varje gång jag blev stressad eller nervös skakade jag som ett asplöv i hela kroppen. Därför var ballader ett skräckscenario för mig, eftersom det syns så tydligt hur händer och ben skakar, till skillnad från uptempolåtar, som det var lättare att dölja skakningarna med genom att röra sig intensivt. Det var därför vi också hade mickstativ - för att jag skulle slippa hålla i mikrofonen och rocken skulle dölja om benen började skaka. Tacka sjutton för att man var nojig. I dag är det lugnare eftersom min scenskräck har lagt sig och numera fungerar som en positiv nervositet och jag är dessutom medveten om struman och har mediciner mot skakningarna och hjärtklappningen, vid väldigt stressade situationer.
Det var en extra nervpress för oss alla i One More Time, eftersom vi precis hade brutit med vårat tidigare skivbolag. I mitten på nittiotalet var det inte alls lika "hippt" att vara med i festivalen, som det har blivit under början på 2000-talet. Då var det riktigt rysk roulette att vara med och vi visste att om det inte gick bra, så skulle det vara svårt att hitta ett bra skivbolag. Segern i Melodifestivalen kändes därför som en himlastormande lycka, på alla sätt och vis. Det blev några intensiva månader efter att vi vunnit. Vi fick flera erbjudanden från olika skivbolag och arbetsmässigt var det så fullt upp att dygnen knappt täckte till. Väl i Norge för att tävla, blev det en ännu större upplevelse. Eftersom finalen var så nära Sverige, var det massor av svenskar i publiken som hade åkt dit. Stämningen var som på en viktig landskamp i t.ex fotboll, när vi klev upp på scenen. Man kände ett enormt stöd från publiken.


1998:
TITEL: AVUNDSJUK

Peter och Nanne blev inbjudna som kompositörer till Melodifestivalen 1998. De valde "Avundsjuk" eftersom Peter just då satt upptagen med att skriva filmmusik till Astrid Lindgrens "Kalle Blomqvist" och Nanne hade tillräckligt många låtar för att kunna följa upp med ett eget album. Det blev ett säreget framträdande med Nanne iförd lila-röd peruk och lösöron a la Mr. Spock, vilket också senare medförde att hon fick erbjudande om att bli hedersmedlem i den svenska Star Trek klubben. Jill Johnson vann med "Kärleken Är", som sedan kom på 10:e plats i den internationella festivalen i Birmingham, England. Några andra deltagare detta år var Black Ingvars med "Cherie", B.I.G: med "Ingen Annan Väg" och Myrra Malmberg med "Julia". Nanne kom 4:a i melodifestivalen, men i Aftonbladet vann hon tittarnas röster.

MUSIK & TEXT: Nanne & Peter Grönvall
TITEL: Avundsjuk
PLACERING: 4
PLATS & TIDPUNKT: Malmö Musikteater, Malmö den 14:e mars 1998
PÅ SCENEN: Nanne Grönvall & "2 dansare" (Vera Prada & Linda Hansson)
KOREOGRAF: Roine Söderlund
STYLING: Nanne Grönvall & Lars Carlsson
KLÄDER: Lars Wallin
MASK, PERUK & MAKE-UP : Lars Carlsson

NANNE BERÄTTAR: Solo-debut! Jag var så fruktansvärt nervös att jag hyperventilerade så jag höll på att kräkas. Har alltid kämpat mot en fruktansvärd scenskräck, men den här gången var det olidligt. Efter framträdandet kändes det som om allt hänt i ett töcken och jag kom knappt ihåg vad som hade hänt på scenen. När jag kom iklädd hela utstyrseln på genrepet, dagen innan själva tävlingen, möttes jag av olika reaktioner bakom scenen!……
Kom 4:a, men det hela kändes som en jätte-seger för mig att överhuvudtaget ha vågat genomföra något solo och dessutom i ett så stort och mediabevakat sammanhang som detta. Jag var himlastormande lycklig efteråt! Att det dessutom visade sig att så många uppskattade att man som tjej vågade spöka ut sig och bryta den stereotypa kvinnobilden inom musikbranchen, gjorde mig ännu gladare. Än i dag tycker jag att det är lika roligt att framföra "Avundsjuk" när jag är ute och spelar och det är alltid lika häftigt att stå där på scenen och höra hur människor ofta sjunger med så taket lyfter sig. Det hade jag aldrig vågat drömma om när det väl begav sig, eftersom den kändes som en så udda schlagerlåt och text! Det här var första gången jag arbetade med Roine Söderlund, som gjorde koreografin. Efter det har jag inte jobbat med någon annan koreograf i mina egna projekt, för det kändes genast som om kemin stämde när vi jobbade ihop. Kombinationen utav att han är en fantastisk person som jag beundrar på alla sätt och vis och som dessutom är en koreograf som har en känsla för att kombinera snygg, stilren dans med humor och en teatralisk känsla, är unik och ovärderlig!

2001:
TITEL: MEN

Den 11:e mars 2001 var Nanne i London och tävlade i den engelska melodifestivalen med sången "Men", skriven av Kimberley Rew, gitarristen i Katrina & The Waves, som också skrev "Walking On Sunshine" och Eurovision Song Contest-vinnaren 1997; "Love Shine A Light". Nanne kom fyra och Lindsay D, en 16-årig tjej, vann med en låt som hette "No Dream Impossible", som sen kom på en 15:e plats i den internationella festivalen.

MUSIK & TEXT: Kimberley Rew
TITEL: Men
PLACERING: 4
PLATS & TIDPUNKT: BBC Television Centre, Top Of The Pops Studios, London den 11:e mars 2001
PÅ SCENEN: Nanne Grönvall & 5 dansare (Roine Söderlund, Vera Prada, Linda Hansson, Fredrik Olofsson & Nicklas Ahlgren)
KOREOGRAF: Roine Söderlund
STYLING: Peter Wennberg
KLÄDER: Lars Wallin
HÅR: Peter Wennberg
MAKE-UP: Kia Wennberg

NANNE BERÄTTAR: Fick en förfrågan om jag ville framföra "Men" i den engelska melodifestivalen. Killarna från Katrina and The Waves hade letat efter en sångerska i England och testa flera stycken, men inte hittat nån. Då kontaktade de Robban Ferarra, som de jobbat med här i Sverige och han föreslog mig som sångerska till denna låt. Jag lyssnade på låten och gillade den genast, så jag tackade ja och sjöng in en demo. De ringde samma dag från England, som de fick demo-sången och sa att de gärna ville att jag framförde den. Först var det en semi-final på radion den 26:e januari med de 8 bidragen, då radiolyssnarna fick ringa in och rösta. 4 bidrag gick vidare till finalen i London den 11/3, däribland "Men". Vi fick då också veta att låten kommit på en 4:e plats i radioröstningen, så vi förstod redan i detta skede att det skulle vara svårt att vinna med denna låt.. Åkte över till England ett par dagar innan finalen var, för att göra promotion för låten. Visste redan innan att intresset för melodifestivalen är väldigt litet i England och under min vistelse där fick jag det bekräftat. Media bevakar det hela långt ifrån på samma sätt som i Sverige.
Åkte redan i början av veckan på en fruktansvärd bronkit, men jag var dum nog att först i slutet av veckan uppsöka läkare - jag trodde att hostan skulle gå över av sig självt inom ett par dagar. Hostade sönder rösten totalt och när jag väl kom iväg till en läkare fick jag talförbud av honom, då stämbanden var riktigt illa däran. Jag har en röst som brukar klara av både förkylningar, influensa etc, men en ihärdig hosta 24 tim om dygnet, flera dagar på sträck, blir för mycket även för mina stämband. Jag lät som M.A Numminen när jag pratade - den bara sprack hela tiden och det gjorde vansinnigt ont när jag försökte prata (vilket är tufft för "Fru Pratglad"!). Hade allsköns hostmediciner, penicillin, värktabletter och även kortisontabletter i mig, för att överhuvudtaget kunna ta en ton på självaste final dagen. (Som idrottsman hade jag aldrig klarat en dopingtest vid detta tillfälle! :-) Tv programmet spelades in i Top Of The Pops-studion i London och framförandet funkade även om jag har låtit bättre och framförallt starkare i rösten, än vad jag gjorde vid detta tillfälle. Det blev i alla fall precis som vid radio-röstningen; en 4:e plats. Fantastiskt kul att ha fått chansen att vara med här, men som schlagerfreak är jag i dag ännu mer glad och tacksam över melodifestivalsintresset här hemma!

2002:
TITEL: "ENVIOUS" (Engelsk version av "Avundsjuk")
BALTIC FESTIVAL- ÖSTERSJÖFESTIVALEN

http://www.commersen.se/festival/song.html

Baltic Song Contest är en sångtävling som går av stapeln i Karlshamn varje år, vecka 29 och som alltid spelas in av polsk TV 2 och även sänds över satellitkanalen Polonia. I Polen, med sina över 38 miljoner invånare, är det ett väldigt stort, mediabevakat evenemang med höga tittarsiffror varenda år. Detsamma gäller i många av de andra öststatsländerna, där det också sänds. Östersjöfestivalen är en variant av Eurovisionsschlagerfestivalen. Tävlingen uppstod en gång som ett sätt att sammanföra folken runt Östersjön. Den kallas för Baltic Song Contest med artister från åtta länder runt havet, även om länder numera också medverkar som inte har så mycket med Östersjön att göra; bl.a Irland, Norge, Holland, Italien och U.S.A. Varius Manx från Polen vann detta år och Nanne kom tvåa. Det var första gången som Sverige kom på en så bra placering sedan 1992, då Peter Jöback vann Baltic Song Contest.
Vinnare 2002
1 Varius Manx, Polen
2 Nanne Grönvall, Sverige
3 Daniele Vit, Italien

MUSIK/TEXT: Nanne & Peter Grönvall / Roger Hinchliffe & Nanne
TITEL: Envious (Engelsk version av "Avundsjuk")
PLACERING: 2
MUSIK/TEXT: Nanne & Peter Grönvall
PLATS & TIDPUNKT: Karlshamn den 20:e juli 2002
PÅ SCENEN: Nanne Grönvall & två av medlemmarna ur gruppen 3D (Marie Ryberger & Marie Sjöström)
KOREOGRAF: Roine Söderlund

NANNE BERÄTTAR:
Jag kände inte till så mycket om detta evenemang innan jag åkte dit för att deltaga, eftersom det inte är så stort i Sverige. Men det var väldigt mediabevakat från Polskt och andra öststatsländers håll. Det var dessutom jätte mycket polacker i publiken, som hade åkt till Sverige enbart för detta evenemang och för att supporta den polska gruppen "Varius Manx", som är enormt stora i hemlandet. Det var första gången jag framförde "Avundsjuk" på engelska, vilket kändes ovant - jag har ju sjungit den i över 5 år nu enbart på svenska - men fantastiskt kul.

2003:
TITEL: "EVIG KÄRLEK"

Den 1:a mars 2003 medverkade Nanne i Melodifestivalen 2003, i Luleå. Festivalen var uppdelad i 4 deltävlingar och hon tävlade i det 3:e heatet. Andra medverkande där var: Barbados, Sofia Källgren, Robert Wells, Style m.fl. De två sistnämnda deltog också i samma festival som Nanne och Peter 1987. Nanne framförde "Evig Kärlek" som hon har skrivit tillsammans med sin make Peter Grönvall. Maria Rådsten från One More Time var med och körade på låten. Hon gick inte vidare till finalen i Globen, men det blev en spektakulär och påkostad show som hon och körtjerna genomförde. Fame vann detta år med Give Me Your Love och kom 5:a i den internationella tävlingen som gick av stapeln i Riga, Lettland.
Det här var den 5:e gången som Nanne var med i de nationella festivalerna och tävlade och det 8:e bidraget som hon och Peter har fått med som kompositörer i dessa sammanhang.

MUSIK & TEXT: Peter Grönvall, Nanne Grönvall
TITEL: Evig Kärlek
PLACERING: 5 (Dvs delad plats för de som inte gick vidare till final)
PLATS & TIDPUNKT: Arcushallen, Luleå den 1:a mars 2003
PÅ SCENEN: Nanne Grönvall & "Operakören" (Maria Rådsten, Yvonne Östlund, Lena Magnusson, Cecilia Wrangel & Viktoria Krantz)
KOREOGRAF: Roine Söderlund
STYLING: Peter Wennberg & Nanne
KLÄDER: Camilla Thulin
HÅR: Peter Wennberg
MAKE-UP: Kia Wennberg

NANNE BERÄTTAR:
Jag var mycket väl medveten om att det här inte var någon omedelbar schlagerlåt, så när vi inte gick vidare till final var jag mentalt förberedd på detta. Men det kändes vansinnigt kul att få göra ett spacat show-musikal nummer i detta sammanhang. Kläderna har Camilla Thulin sytt. En fantastisk kvinna, som inte bara är en baddare på att sy snygga kläder utan dessutom har en oerhört stark personlighet och en stor portion av "jäklar-anamma" som de flesta av oss skulle behöva här i livet! Koreografin gjorde Roine Söderlund, som också gjorde "Avundsjuk" -98. Kia Wennberg hade hand om smink och fantasy-makeupen och Peter Wennberg var, som han har varit i så många år tidigare för mig och One More Time; stylist och hårfrisör.

2005:
Nanne sjunger 'Håll Om Mig' i finalen i GlobenTITEL: HÅLL OM MIG

Den 5:e mars 2005 tävlade Nanne i Växjö med Håll om Mig. Därifrån gick hon vidare till finalen i den 12:e mars Globen i Stocholm tillsammans med Caroline Wennergren.

Nanne slutade 2:a, endast tre ynka poäng skiljde henne från segrade Martin Stenmark. Nanne kunde i alla fall trösta sig med att hon vann telefonomröstningen med bred marginal.

TEXT: Ingela "Pling" Forsman
MUSIK: Nanne Grönvall
TITEL: Håll om mig
PLACERING: 2
PLATS & TIDPUNKT: Globen, Stockholm 12 mars 2005
PÅ SCENEN: Nanne Grönvall mfl

Så här togs Nanne och de övriga jokrarna 2005 fram:
I 2005 års upplaga valdes dessa tre bidrag - "Alcazar, Sanne Salomonsen och K2 featuring Alannah Myles -ut av Christer Björkman, som är tävlingsproducent, och Thomas Hall, som är tävlingsansvarig.

Ett bidrag - "Håll om mig" med Nanne Grönvall - valdes ut av en jury.

Håll om mig var ett av 116 bidrag som skickades in efter att en kvinnlig jokertävling utlysts i oktober 2004. Detta mot bakgrund att endast nio av 59 textförfattare och kompositörer i de 28 bidragen i Melodifestivalen 2005 är kvinnor.

Lyssnade förutsättningslöst
En jury, bestående av fyra personer, lyssnade igenom samtliga 116 bidrag och jobbade på samma sätt som den "stora juryn", det vill säga den lyssnade på bidragen utan att ha några uppgifter om kompositör, textförfattare eller sångare.

Juryns uppgift var att förutsättningslöst hitta den bästa låten och bestod av Janne Schaffer, artist, Therese Wieselqvist, Svenska Musikförläggareföreningen, Edward af Sillén, manusförfattare och regissör samt Åsa Paues, Sveriges Television.

2007:
TITEL: JAG MÅSTE KYSSA DIG

I Örnsköldsvik den 17:e mars 2005 tävlade Nanne med "Jag måste kyssa dig" och ett fantastiskt scennummer. Nanne gick vidare till Andra Chansen i Nyköping 3:e mars, där hon mötte bland andra Magnus Uggla.

TEXT & MUSIK : Nanne Grönvall, Ingela "Pling" Forsman, Peter Grönvall
TITEL: Håll om mig
PLACERING: 4
PLATS & TIDPUNKT: Nyköping 3 mars 2007
PÅ SCENEN: Nanne Grönvall mfl

ÖVRIG SCHLAGERINFO:

1999
DIGGILOO

Nanne har varit med och vunnit i schlagerprogrammet "Diggiloo" vid ett par tillfällen:
1999 blev hon och Lena Philipsson "Diggiloo-mästare" och 2001 tog Maria Rådsten och Cecilia Vennersten samma titel.
Den 25 oktober 2002 tävlade Nanne ännu en gång i programmet. Denna gång tillsammans med maken Peter Grönvall. De vann mot Annika Ljungberg och Östen Ericsson. Nanne & Peter framförde dessutom den gamla antischlager-proglåten från 1975: "Doing The Omoralisk Schlagerfestival". Detta var första gången någonsin som Peter var med och sjöng i offentliga sammanhang!... Ja, överhuvudtaget förresten.

2001:
OGAESC: SVARTA ÄNKAN

OGAESC: Detta är världens största Eurovision Song Contest Fan Club. Varje höst organiserar de en egen Melodifestival på nätet där 26 länder lämnar ett varsitt bidrag som samtliga deltagande länder kan lyssna och rösta på och som då får en ny chans att tävla. Tävlingen utformas som en radiosänd melodifestival. Svarta Änkan, som då skickades in till den svenska melodifestivalen 2000, men inte kom med (den fanns dock med bland de 5 uttagna reserverna), blev istället Sveriges bidrag till Ogaesc's internationella tävling som kallas för "second chance" och den vann. Det var första gången som Sverige någonsin vunnit i denna tävling.

http://ogaesc2000.free.fr/sweden.html
http://ogaesc2002.free.fr/
http://www.concours-eurovision.be/ogaebelgique/ogae/concours/2000.htm

NANNE BERÄTTAR: Hade ingen aning om denna tävlings existens innan jag fick en massa mail med gratulationer från eurovision-fans runtom i Europa. Kul att så många gillade låten!

2001:
ETT VACKERT PAR

NANNE BERÄTTAR: I November 2001 fick jag en förfrågan från Micke Wennborn och Py Bäckman, som hade fått med sången "Ett Vackert Par" i Melodifestivalen 2002, om jag ville framföra den. Jag lyssnade på den och efter att ha prövat hemma med att spela in en demo mer i min egen tappning, tackade jag ja. Jag gillade låten väldigt mycket och tyckte att det skulle bli kul att få framföra den i festivalen. Jag ringde dessutom Nick Borgen och frågade om han ville göra den i en duett. Han gillade låten och sagt och gjort; vi spelade in den. Under samma period blev jag erbjuden att framföra någon annan schlagerlåt men jag tackade nej och fortsatte att arbeta med "Ett Vackert Par" inför Melodifestivalen. Plötsligt började vi höra rykten om att låten skulle diskvalificeras. Det visade sig att bandet Grönwalls hade för flera månader sedan, INNAN "Ett Vackert Par" blev uttagen till Melodifestivalen, fått sången skickat till sig för att ev. spela in den på skiva. De hade å sin tur, vid en live-radioinspelning i P4-programmet "Livs Levande" framfört den här låten. Detta utan att kompositörerna, Micke och Py, hade minsta aning om det. Efter diskvalificeringen som blev officiell den 5/12, valde vi dock att ge ut den som radiosingel och lägga in den på en ny release av "Alla Mina Ansikten". Låten fick mycket radiospelningar, men det blir ju aldrig samma genomslagskraft som att medverka i melodifestivalen. Jag är dock glad och tacksam över att jag blev erbjuden den här låten som jag tycker är kanon!

2002:
DEN STORA SCHLAGERFESTEN 2002

Förutom att Nanne gjorde massor av egna konserter under sommaren 2002, hann hon dessutom att turnera tillsammans med Charlotte Nilsson, Magnus Carlsson, Christer Björkman och Richard Herrey i "Den Stora Schlagerfesten". De inledde sin turné på Skansen och därefter gästade de 14 andra städer. Varje show gästades av ytterligare artister; Afrodite, Kikki Danielsson, Maria Rådsten, Hanna & Lina, schlager- och svensktoppsveteranen Towa Carson m.fl.
Showen som var strax under 2 timmar lång bjöd på schlagers från melodifestivalens start på 50-talet och ända fram till i dag. Ett minnesvärt nummer är när Nanne tillsammans med Christer och Magnus framför "Never Let It Go"……SOM Afrodite. För övrigt sjöng Nanne sina egna låtar; Avundsjuk, Den Vilda, Alexandra, Eldorado och även "Det Vackraste" som hon har skrivit tillsammans med Peter Grönvall och MariaRådsten.


SCHLAGERLÄNKAR:

DEN STORA SCHLAGERFESTEN
Bilder från Den Stora Schlagerfesten 2002:
http://www.eurovision.nu/mariestad.htm

RECENSIONER:
AFTONBLADET - "DEN STORA SCHLAGERFESTEN 2002"
http://www.aftonbladet.se/vss/noje/story/0,2789,182582,00.html

 

 

KÖP MUSIK
Här hittar du Nannes musik